Fűtés

A keltetés alapja a hőmérséklet pontossága valamint az optimális hőmérséklet tartása. Az optimális hőmérsékletet légkeveréses gépekben 37,5°C és 37,8°C között állapították meg. Ebben a hőmérsékleti tartományban az embrió fejlődése rendeltetésszerűen működik, azonban ha a hőmérséklet ettől már +- irányba eltér és annak mértéke továbbá időtartama is nagyobb, akkor a csibék életképessége romlik.

Azonos körülmények között vizsgálatokat végeztem, hogy melyik keltetőgép, hogy tartja a hőmérsékletet. Elmondhatjuk, hogy a fűtőegységek 0,1°C pontossággal szabályozták a keltetőtér hőmérsékletét. A mérésekhez 4db RC-4HC adatgyűjtőt is használtam, a szabályzók egységesen 37,7°C tartására voltak beállítva. Az adatgyűjtőt tekinthetjük akár egy tojásnak, hőmérséklete 12 órán keresztül 5 percenként került rögzítése. A mérési eredmények az alábbi linken megtekinthetők:

- Anna 140

- Bene 140

- PL 140

Az 1. mérési eredményekből láthatjuk, hogy a Bene fűtőegységének ingadozása, alacsonyabb hőmérséklet felé tendál, a másik két gép esetén felfelé irányuló kilengést tapasztalhatunk. Ennek oka, hogy más működési mechanizmussal rendelkeznek. 

2. Következő mérésemben, a keltetőket azonos mennyiségű vízzel töltöttem fel és 1 óra elteltével indítottam. Az Anna és a PL egyaránt hirtelen, gyors felfűtéssel reagált, a Bene szabályzója pedig egyenletes melegedést mutatott.

3. 1 órakor elkezdtem felfűteni a helységet 8°C-ról 18°C -os hőmérsékletre. Ezzel, tojásoknál keletkezett hőmérséklet változást szerettem volna szemléltetni, a külső hőmérséklet változásra. Megállapíthatjuk, hogy a külső hőmérséklet változás minden esetben nagyban befolyásolja hőfoktartást. A keltetőgépek akkor tudják a leginkább tartani a beállított hőfokot, ha minél állandóbb hőmérsékletű, épületben használják.

2-3. mérési eredmények:

Anna keltető,

Bene keltető

PL keltető

- Terem hőmérséklet

Az optimális tartományban a 0,3°C-os hőmérséklet ingadozása megengedett, mivel a tojások átmelegedése lassabban történik mint a légtér hőmérsékletének változása, vagyis a tojások a légtér átlag hőmérsékletén fejlődnek. Ha a kilengések nagyobbak különböző fejlődési rendellenességek alakulnak ki, ezért a csibe kifejlődve vagy már embrióként elpusztul.

NEM ELÉG a hőmérsékleti tartomány tartása, hanem annak pontosságát, hitelességét tartani is kell! Már a mérésekből is kitűnik a különbség, hogy nem egyforma 37,7°C-ot mutat a regiszter és a keltetőgép termosztátja, még két regiszter is teljesen különböző értéket mutat, miközben a mérést egy helységben azonos körülmények között végeztem. A korszerűbb készülékekben található egy olyan menüpont, hogy kalibráció, melyben a keltetőn kijelzett hőmérsékletet korrigálni tudjuk egy kontroll megfigyelő eszközhöz. Mivel látjuk, hogy két digitális mérőeszköz mért értéke között, jelen esetben 0,8°C-os eltérés is lehet, pedig a készülékeket pontosan erre a célra fejlesztették és áruk is 20 000Ft körül mozog.

Hűtés

A tojások fejlődésük során ciklikus hűtési időt is igényelnek, ez sajnos idő hiányában néha elmaradhat. De hasonló súllyal bír, mint a pontos hőfoktartás. Aki keltetett kotlóssal az már tudja, hogy a kotlósnak napi kétszer fel kell kelnie, hogy saját szükségleteit biztosítani tudja és megfigyelte annak időtartamát, mennyi idő múlva ül vissza a tojásaira. Ha a hűtést biztosítjuk, utánozni tudjuk a természetes embrió fejlődés rendjét.

Párásítás

A keltetési páratartalom éppen olyan fontos mint annak hőmérséklete. Ennek biztosítása egyszerűbb, mivel a vízfelület nagyságával könnyen szabályozhatjuk és a feltöltött víz mennyiségének növelésével állandóságát biztosítjuk. Itt is kiemelten fontos a kontroll páramérőnk hitelessége, de itt az etalon (konyhasó) minden háztartásban megtalálható.

Konklúzió

Összegezve a mérések során tapasztaltakat, minden keltető más és más vezérléssel rendelkezik, melynek viselkedése, reakciója teljesen egyedi. Hogy melyik keltetőgép , mennyire megbízható azt a kötelező 1 évnél, hosszabb garancia is tükrözi. Végtére is, a lényeg, hogy minél jobb kelési arányban keltessen és hosszú élettartammal rendelkezzen:)