https://heatcontroll.hu/image/cache/catalog/Paratartalom_mero/SFHT-103/Paratartalom-mero-1170x600.jpg

Miért fontos a páratartalom keltetésnél

  • 2021 Aug 14
  • |   0 Hozzászólás

A tojás burkolata tojáshéjből és felhámból (kutikula) áll, melytől a tojáshéj fényesnek látszik. 10 000 finom pórusával biztosítja a szükséges gázcserét, a leendő csibe és a külvilág között, ezért fontos, hogy elegendő oxigén jusson a keltetőgép belsejébe. A páratartalom már tárolásnál is fontos, a tojások fokozatosan leadják a nedvesség tartalmuk (légkamra nagysága megnő). A tojásokat 12-14°C-os , 75% relatív páratartalmú, jól szellőző, de huzatmentes helységen tároljuk.

Az alacsony páratartalom a tojás kiszáradásához vezet, ez lezárja a pórusokat és a csibe kiszárad. Ez a veszély magasabb páratartalomnál is fenn áll. Keléskor is problémát jelent, mivel a köldök nem záródik és megnőhet a befulladás esélye, továbbá a mikroorganizmusoknak is elszaporodhatnak.

Az optimális páratartalom biztosításához, a keltetőgép aljába párologtató tálcát/tálcákat kell elhelyezni. Öntsön a tálca egy-egy sarkába körülbelül 2-3dl liter langyos vizet, 2-3 naponta ugyanabba a felébe pótolja. Keltetés alatt a páratartalomnak tyúk tojás esetén 55-60%RH-nak kell lennie, ennek megfelelően a vizet folyamatosan pótolni kell (a tálcát nem szabad hagyni kiszáradni). Kelés előtt 3 nappal fel kell tölteni a tálcákat, ezáltal a páratartalom 80%-ra felmegy, ezt jelzi az ablakon lecsapódó vízpára is.

Az analóg higrométereket érdemes évente újra kalibrálni, a digitális páramérők többségénél ez sajnos nem végezhető el. A leginkább javasolt és legpontosabb kalibrálási módszer a sós módszer, amelynek során sót kell helyezni a higrométer mellé és bezárni egy kisebb méretű műanyag dobozba vagy zacskóba. Egy csészényi, vagy egy kanálnyi sót kell megnedvesíteni néhány csepp vízzel. Nem szükséges, hogy a só feloldódjon a vízben, egyszerűen csak nedvesnek kell lennie. Nagyjából 8 óra elteltével a dobozban 75%-osnak kell lennie a páratartalomnak. Ezt követően egy csavarhúzó segítségével állítsa be a higrométer mutatóját hátul, hogy a higrométer 75%-os páratartalmat mutasson.

A másik megoldás az, hogy csavarja bele a higrométert egy alaposan megnedvesített rongyba, majd várjon egy órát, végül egy csavarhúzó segítségével állítsa be a higrométer mutatóját hátul, hogy az 96%-os relatív páratartalmat mutasson.

Témák:

Kapcsolódó cikkek