Az első és leglényegesebb dolog, hogy fias legyen a tojás, alkalmas legyen a keltetéshez.Milyen az alkalmas tojás? Ezt úgy tudjuk biztosítani, ha a tyúkudvarban nehéz fajtájú állatoknál 10 tyúkra jusson egy kakas, könnyű fajtájúaknál 15/1 arányban legyenek. Természetesen minél több a kakas, annál nagyobb lesz rá az esély, hogy termékenyek lesznek a tojások. Viszont ha túl sok, kínozzák a tyúkokat. Tojótáppal árutojás céllal etessünk, keltetés előtt vitaminok adagolása célszerűbb.

Télen fontos, hogy a tojások ne fagyjanak meg, vagy túl gyorsan ne hűljenek ki. Ezt többszöri tojásgyűjtéssel elkerülhetjük. A keltetőbe ne rakjunk be túl hegyes, csúcsos, deformált tojásokat, ezek nem teremtik meg a fejlődő csibéknek a kelési és fejlődési feltételeket. A keltetőbe csak közepes méretű, normál alakú, sima héjú tiszta tojásokat rakjunk. A tojások kora nagyban befolyásolja a kelési arányokat. A legjobb a friss tojás, de annak is legalább egy naposnak kell lennie. A tojások kora 1-2 hetes legyen, próbáljuk kiszűrni az ennél régebbieket. A tojásokat ne tároljuk túl nyirkos, fagyos helyen.

Tisztítsa meg a tojásokat száraz ruhával. Majd írja meg őket egy filccel. Egyik oldalára pl.: R (reggel), mások oldalára E (este).  Helyezze fektetve a tojásokat a zöld hálóra. A tojásokat kézi forgatás esetén naponta kétszer kell megforgatni. Ezt nagyon óvatosan tegyük, kerüljük a tojások túlzott mozgatását.  Ha egy kis meleg vízzel benedvesítjük ujjunk, akkor, jobban tapad a tojáshoz és könnyebben átfordítjuk. Kelés előtt 3 nappal hagyjuk abba a tojások forgatását és naponta kétszer vegyük le a keltető tetejét (10-20 percre), hogy hűtsük a tojásokat és locsoljunk langyos vízzel. A keltetőgépet friss levegőjű, de erős huzattól, közeli hőforrástól, napsugárzástól mentes helyen üzemeltessük.

Végül ejtsünk egy pár szót a keltetőgépekről. Nagyon fontos dolog az eredményes csibe keltetéshez, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a keltetőgépben. Csirke keltetéshez általában a 37,5-37,8 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb, ami egyes típusoknál kicsit eltérhet (pl. pulyka esetében 37,3-37,7). Keltetőgépeinket folyamatosan fejlesztve kiváló 90%-os kelési arányokat értünk el, minimális áramfogyasztás mellett kiváló kelési aránnyal. A  keltetőgép fűtőegysége tized fok eltéréssel szabályozza a keltető hőmérsékletét. A PID szabályozás lényege, hogy a digitális hőfokszabályzó  fokozatosan veszi vissza a fűtőtest teljesítményét. Az egyenletes hőeloszlást a folyamatosan működő ventilátor biztosítja. Összegezve, fias tojásokhoz, csak egy jó keltetőgép kell és biztos lehet a sikerben.