https://heatcontroll.hu/image/cache/catalog/Alkatreszek/Keltetogep-uveg-homero-1170x600.jpg

Keltetőgép kalibrálása! De miért?

  • 2021 Jan 18
  • |   0 Hozzászólás

Gondoskodni kell arról, hogy a keltetőgép által mutatott hőfok és a keltetési hőmérséklet között az összefüggés megmaradjon. Erre szolgál a keltetőgép termosztátnál a kalibrálás, amelyet időről időre el kell végezni, ha biztosítani kívánjuk a műszerünk által mutatott értékek elfogadhatóságát.

A kalibrálás szükségessége

Keltetésnél kiemelten fontos a hőmérséklet pontossága, hogy egy adott mérőműszer által kijelzett érték még mindig megfelel-e a mérendő mennyiségnek, a felhasználó feladata és kötelessége.

Még a legkorszerűbb digitális készülékeknél sem tudja garantálni a gyártó, hogy teljes élettartama során a kijelzett érték az adott pontossággal megegyezik majd a mérendő mennyiséggel. A keltetőgépet általában egy-egy keltetés elején ajánlatos elvégezni, mivel ellenőrzése egy üveg hőmérővel nagyon egyszerű.

Mivel kalibráljunk

A hőmérséklet ellenőrzéséhez kizárólag analóg hőmérőt válasszunk, mert pontosságuk megtartják. A folyadéktöltésű üveg hőmérőkben a hőmérsékletváltozás hatására a folyadék térfogat változásának szintje mutatja a mért hőmérsékletet egy zárt, skálával ellátott csőben. A skála az, ami kalibrált, a hőmérőben lévő folyadék szintje a mért közeg abszolút hőmérsékletét adja vissza.

Ha az ellenőrzést két digitális eszközzel végeznénk, akkor azok pontatlansága összeadódhat. Ez egyértelműen fars hőmérsékletet eredményezne.

A kalibrálás

A fűtőegység kijelzője 37,8°C –ot jelez, a kontroll hőmérő pedig 37,2°C-ot mutat. 

A hőmérséklet eltérése a mért értéknél alacsonyabb 0,6°C-al. Mindezt a kalibrációs menüben tudja korrigálni. Alapállapotban 3mp-ig nyomva tartja a ’S’ gombot, majd felengedve a nyilakkal válassza ki a „CA” menüt, ahol az „S” gombot újra lenyomva belép és a le/fel nyilakkal léptet az értékeken. 

Ebben a példában -0,6°-ra kell állítani az értéket. Így a viszonyításhoz használt hőmérő és a termosztát egyforma értéket fog mutatni. 

Ha a csibék korábban kelnek, mint a kelési idejük, akkor a hőmérséklet magasabb, ha később akkor pedig alacsonyabb volt az optimális hőmérséklettől.


Témák:

Kapcsolódó cikkek