https://heatcontroll.hu/image/cache/catalog/d_blog_module/category/HeatC-80-keltetogep-1170x600.jpg

HeatC Keltetőgép építése

  • 2021 Feb 01
  • |   0 Hozzászólás

Kezdőként HeatC keltetők készítettem és a Fűtőegységet építőkészletben árulhattam, mivel szabványok és bevizsgálás nélkül nem hozhattam forgalomba.

A keltetőházakat kézzel szabtam, ami rengeteg időmbe került, a fűtőegység építőkészlet felcímkézéséről nem is beszélve… Kezdetben a párologtató tálcák virágcserép alátétek voltak, és nagy gondot okozott a tisztítható térkitöltés.


A fűtőegységet is egy egyszerűbb relés hőfokszabályzó, az eredeti STC-1000 termosztát vezérelte, vagyis az égőket ki/be kapcsolgatta. A fűtőtestet két darab izzó alkotta, mert ha az egyik kiég, a másik fűt tovább. A kamrában, a téli/nyári keltetést eltérő fűtési teljesítménnyel kellett működtetni, mivel melegben túlfűtött, hidegben pedig nem bírta volna felfűteni. A megoldás egyszerű volt, izzót kellett nagyobb teljesítményűre cserélni. A szerkezet viszonylag egyszerű volt és a hőfoktartása is elég jó, a termosztát által kapcsolt 0,3°C-os ingadozást tartotta. Az optimális hőfokot 37,5-37,8°C tartotta, de az égők élettartama rövid, elérhetősége pedig végesnek bizonyult.

Alapanyagnak 3cm-es hungarocellt választottam, a lépésállónak is nevezett 100-as típusból. Ez a falvastagság kellő szigetelést és merevséget ad a keltetőknek. Az EPS hungarocell, szemcsés szerkezetű ezért hamar elhasználódna, ezért a házakat műgyantás alapanyaggal kezelem, így felülete kikeményedik, ezáltal nő az élettartam és tisztíthatósága is javul. A méreteket elsősorban a tábla méret, valamint az igények adták.

Kapcsolódó cikkek