https://heatcontroll.hu/image/cache/catalog/d_blog_module/category/keltetes-1170x600.jpg

Hogyan érjünk el minél jobb kelési arányt

  • 2021 Jan 29
  • |   0 Hozzászólás

Az első és leglényegesebb dolog, hogy fias legyen a tojás, alkalmas legyen a keltetéshez.

Milyen az alkalmas tojás?

Ezt úgy tudjuk biztosítani, ha a tyúkudvarban nehéz fajtájú állatoknál 10 tyúkra jusson egy kakas, könnyű fajtájúaknál 15/1 arányban legyenek. Természetesen minél több a kakas, annál nagyobb lesz rá az esély, hogy termékenyek lesznek a tojások. Viszont ha túl sok, kínozzák a tyúkokat.

Fontos, hogy tojótáppal ne etessük előtte az állatokat, mert a tojások beltartalma felhígul és alkalmatlan lesz a keltetésre.

Télen fontos, hogy a tojások ne fagyjanak meg, vagy túl gyorsan ne hűljenek ki. Ezt többszöri tojásgyűjtéssel elkerülhetjük. 

A keltetőbe ne rakjunk be túl hegyes, csúcsos, deformált tojásokat, ezek nem teremtik meg a fejlődő csibéknek a kelési és fejlődési feltételeket. A keltetőbe csak közepes méretű, normál alakú, sima héjú tiszta tojásokat rakjunk.

A tojások kora nagyban befolyásolja a kelési arányokat. A legjobb a friss tojás, de annak is legalább egy naposnak kell lennie. A tojások kora 1-2 hetes legyen, próbáljuk kiszűrni az ennél régebbieket.

A tojásokat ne tároljuk túl nyirkos, fagyos helyen.

Tisztítsa meg a tojásokat száraz ruhával. Majd írja meg őket egy filccel. Egyik oldalára pl.: R (reggel), mások oldalára E (este).  Helyezze fektetve a tojásokat a zöld hálóra. A tojásokat kézi forgatás esetén naponta kétszer kell megforgatni. Ezt nagyon óvatosan tegyük, kerüljük a tojások túlzott mozgatását.  Ha egy kis meleg vízzel benedvesítjük ujjunk, akkor, jobban tapad a tojáshoz és könnyebben átfordítjuk. Kelés előtt 3 nappal hagyjuk abba a tojások forgatását és naponta kétszer vegyük le a keltető tetejét (10-20 percre), hogy hűtsük a tojásokat és locsoljunk langyos vízzel.

A keltetőgépet friss levegőjű, de erős huzattól, közeli hőforrástól, napsugárzástól mentes helyen üzemeltessük.

Végül ejtsünk egy pár szót a keltetőgépekről.

Nagyon fontos dolog az eredményes keltetéshez, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a keltetőgépben. Baromfi keltetéshez általában a 37,5-37,8 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb, ami egyes típusoknál kicsit eltérhet (pl pulyka esetében 37,3-37,7).

Keltetőgépeinket folyamatosan fejlesztve kiváló kelési arányokat értünk el, minimális áramfogyasztás mellett 90%-os kelési aránnyal. A  keltetőgép fűtőegysége tized fok eltéréssel szabályozza a keltető hőmérsékletét. A PID szabályozás lényege, hogy a digitális hőfokszabályzó  fokozatosan veszi vissza a fűtőtest teljesítményét. Az egyenletes hőeloszlást a folyamatosan működő ventilátor biztosítja.

Összegezve, fias tojásokhoz, csak egy jó keltetőgép kell és biztos lehet a sikerben.

Témák:

Kapcsolódó cikkek